Opstellingen

Click here for English version

Systemisch werk – Opstellingen

Wie je ook bent, waar je ook bent of werkt, je neemt jezelf mee. Vanuit het systemisch gedachtegoed, kun je jezelf niet los zien van het (familie)systeem van waaruit je voortkomt. Wanneer je de tijd neemt om er rustig naar te kijken, geeft dat veel informatie.

Wat is een opstelling?

Een (familie)opstelling is een van de werkvormen van systemisch werken. Er wordt een aantal representanten opgesteld in de ruimte en zo wordt in de ruimte zichtbaar hoe je je tot de anderen verhoudt en welke patronen een rol spelen.

Opstellingen kunnen worden neergezet ten behoeve van allerlei soorten systemen. Laurens Smit begeleidt de opstellingen.

Thema’s en vragen

Eigenlijk is elk thema of vraag geschikt. Het mag ook iets zijn wat je wil onderzoeken. Voorbeelden van thema’s zijn:

  • je eigen plek in je gezin, familie of werk
  • scheiding / samengesteld gezin
  • het behalen van doelen
  • moeite met het nemen van beslissingen
  • stagnerende samenwerking
  • burn out vraagstukken
  • rouw- en verlieservaringen
  • organisatie vragen

Hoe werkt het?

De begeleider vraagt aan de vraag inbrenger welke vraag deze heeft of wat hij of zij wil onderzoeken. Dit kan om een familieopstelling gaan, maar bijvoorbeeld ook om een loopbaanopstelling.

De begeleider zal de inbrenger vragen om een of meer personen te vragen representant te staan. Zo worden dynamieken, patronen, spanningen en pijnpunten zichtbaar en voelbaar. Dit is van grote betekenis voor de vraag inbrenger omdat hij/zij/hen ‘ziet’ en ervaart wat er aan de hand is en zicht krijgt op een oplossing.

De begeleider zal nu kijken wat er nodig is in het werkveld. Wat er vervolgens in de opstelling gebeurt is de kern van het werk, nu wordt zichtbaar hoe de verhoudingen zijn, welke patronen spelen en soms ook wat er nodig is in deze situatie.

Kosten deelname

RolNormaal tariefStudent tarief
Vraag inbrenger€ 150,-€ 75,-
Representant€ 75,-€ 37,50
Alle tarieven inclusief btw.

Kosten zijn inclusief koffie, thee en water. Breng je eigen lunch mee. We hebben een uur lunchpauze. Als je op dit moment in een situatie zit waardoor de kosten te hoog voor je zijn neem dan even contact met me op, dan zoeken we een oplossing.